Azonosító

Jelszó

 
 
A kosara üres!

Kosár tartalma

Termékkatalógus

Megrendelések

 
 
03.25. Hungaricum 2010 kiállítás - Friss Galéria
Hungaricum 2010 - 17 fiatal magyar művész 22 alkotása

03.23. Új kiállítás - A Rendszerváltás 20 éve
„A Rendszerváltás 20 éve” című kiállítás nyílik 2009. március 26-án, 19.30-kor a Friss Galériában, a Tavaszi Fesztivál keretein belül. A kiállítás május 1-ig látogatható.

 
 
 
 


 
 

Hírek » Hungaricum 2010 kiállítás - Friss Galéria

2010.03.25.

Hungaricum 2010 - 17 fiatal magyar művész 22 alkotása

2010. március 24.2010. május 1.

A kiállítás szerdán 19 órakor nyílik. A hungaricum szónak többféle meghatározásával találkozni. A közös mindegyikben az, hogy valamilyen Magyarországra jellemző egyedi, különleges dolgot jelölnek. Elég a Herendi porcelánra, a szürkemarhára, a Tokaji aszúra, Bartók Bélára vagy a Pick szalámira gondolni.A hungaricumok általában olyan gasztronómiai, szellemi és természeti kincsei országunknak, amelyeknek hagyománya van, vagyis történeti kategóriának lehet nevezni.

Van-e a 21. századnak hungaricuma? Vagy másképpen egy 21. századi fiatal számára mit jelent a hungaricum? Egy statikus, vagy egy folyamatosan változó kategóriáról, jelzőről beszélünk? A zsűrizés során az egész ország területéről- és a határon túlról érkező alkotásokkal is találkoztunk. Mivel a hungaricumok gyakran területi specifikumok is, érdekes volt látni, hogy az ország más és más területein élő művészek milyen vizuális eszközökkel, és milyen szellemi nézőpontokból közelítettek a kérdéshez.Voltak, akik a belső vagyis mintegy a helyi, személyes közelmúlt itthonról megélhető eseményein keresztül viszonyultak a témához. Másokat a külső megítélés, a külföldiek élményei és tapasztalatai inspiráltak. A Friss Galéria évente meghirdetett pályázatainak célja, hogy támogassa és népszerűsítse a fiatal művészek alkotásain keresztül a magyar kortárs képzőművészetet itthon és külföldön.

Ehhez a misszióhoz kapcsolódik a Friss Festészeti Díj is, amely az idén is kiosztásra került.  Az első helyezett Jámbor Zsófia triptichonként összekapcsolódó fotósorozata. A díjazott munka a női test fragmentumait ábrázolja, amelyeken tetoválásként, a bőrre festve matyó hímzésminták díszlenek. A varrás motívuma, mint női önreprezentáció ezen az alkotáson összekapcsolódik a matyó hímzés, mint hungaricum fogalmával. Vagyis az eleve varrott hímzés mintája a bőrbe varrva, a hagyomány korporális és elválaszthatatlan hordozásának szuggesztív ábrázolása. Szabóky Zsuzsa textilmunkája nyerte el a második díjat. A zsíros kenyér hagymával és pirospaprikával az új évezredben is tartja magát a népszerű gasztronómiai hungaricumok sorában. Ferencz S. Apor csíkszeredai művész a dolmányos, múlt századi katonafigura alakjához toldotta az utóbbi években igencsak aktuális jelentésű rendőrsisakot. A harmadik helyezést nyert alkotás hátterében a Parlament körvonalazódik. A különdíjat Pelle Zoltán Csali című ikonikus képe nyerte. A kiállítás anyagába beválogatott alkotások a technikai megvalósítás terén rendkívül változatos képet mutatnak. A 17 képzőművész 22 alkotása századunk vizuális kultúrájának kaleidoszkópján keresztül nyújt emblematikus képet a 2010-es év hungaricumairól.

Link: www.frissgaleria.hu

files/kepillusztracio/Jámbor Zsófia Népviselet 1.jpg