Azonosító

Jelszó

 
 
A kosara üres!

Kosár tartalma

Termékkatalógus

Megrendelések

 
 
 
 


 

 

Hírek » Ingyenjegy a művészethez

2008.01.22.

Ingyenjegy a művészethez

Átutazók címmel nyílt kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 21-én a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében. A tárlaton négy fiatal alkotóművész munkáit tekinthetik meg február 12-ig.

A kiállítás megnyitóján dr. Bihari Albertné igazgatóhelyettes mondott köszöntőt, melyben a kultúra napján túl a Reneszánsz évről is beszélt. Párhuzamot vont a két kor között, hiszen manapság oly mértékű áttörést jelent a világháló térhódítása, mint anno a könyvnyomtatás felfedezése. „A magyar kultúra világszinten egyre ismertebbé válik” – folytatta az igazgatóhelyettes asszony. Sokan viszont aggódnak, hogy sikerül-e megőrizni hagyományainkat, átmenteni értékeinket. Ő úgy véli, hogy amíg újabb kiállítások nyílnak, új művészek tűnnek fel, új társaságok alakulnak, addig még van remény! Ezúttal az Átutazók csapata adott egy jegyet a művészetükhöz, melyhez jó szórakozást kívántak. Majd a MeLounge zenekar andalító muzsikáját hallgathattuk, melyek jól illettek a kiállított festmények hangulatához. Ezután Kövesdi Levente hivatalosan is megnyitotta a tárlatot. „Úttörőként” aposztrofálta a négy ifjú művészt, majd annyit kért a megjelentektől, hogy ne próbálják korszakokba vagy stílusokba besorolni a képeket. Csupán egy kérdést tegyenek föl maguknak, miközben nézik őket, s akkor talán könnyebben megértik: „Mit keresünk mi itt ezen a világon?”.



A továbbiakban pedig tovább zenélt a MeLounge, miközben pohárral a kézben, jobbnál jobb falatokat kóstolgatva, kellemes társaságban nézhette mindenki végig a terem minden részét kitöltő alkotásokat. „Kiállításmegnyitón még sosem voltak ennyien” – hallottam egy ott dolgozótól, s valóban, nemcsak a számuk, de az életkorul is meglepő volt. Hiszen a legfiatalabbtól a legidősebbig mindenki érdeklődéssel figyelte a négy festő fantáziáit. S hogy kik ők? Sipos Attila Csaba, akinek művészete saját bevallása szerint a futurizmusból, a konstruktivizmusból, a szürrealizmusból és a magyar népművészetből, mondákból, ősi hitvilágból táplálkozik. Pelle Zoltán eleinte tetoválószalonokban dolgozott, majd különböző grafikai és tervezési munkák után fedezte fel az airbrush technikát, amely jelenlegi művészetének egyik kifejezőeleme. Az elmúlt években több kiállítása is volt, nem csak hazánkban, hanem külföldön is. Így van ezzel Mihálka György is, aki egyébként 2002-ben alapította meg az Átutazók Művészeti és Ifjúsági Egyesületet. S végül de nem utolsósorban Asztalos József, aki a „való életben” grafikusként dolgozik, egyébként pedig egy másik dimenziót kerget, s az univerzum kútköveit építgeti és tárja elénk képek formájában.




Kovács Tünde